Projekt realizowany w dniach przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach otwartego konkursu ofert pn. „EkoMałopolska – 2023”
W miesiącach: wrzesień październik i listopad w 2023 r., organizowane były warsztaty zdrowego i ekologicznego stylu życia, podczas których nauczyliśmy młodzież, że najistotniejszą zaletą gotowania zero waste jest ograniczenie marnowania żywności oraz zmniejszenie wydatków, poprzez podejmowanie bardziej świadomych decyzji konsumenckich i kupowanie tylko takich ilości jedzenia, które na pewno zostaną wykorzystane. Podczas warsztatów przygotowane zostały przez uczniów zdrowe i pożywne przekąski dla uczestników warsztatów, między innymi: łazanki z kapustą, makaron z jabłkami i kompot z oberek, sałatka z brokułu, makaron z warzywami, paszteciki krucho drożdżowe z kapustą, koktajl z truskawkami, naleśniki, krupnik , potrawka z kurczaka, leniwe pierogi, resztkowe pierogi z ciasta francuskiego, risotto z groszkiem i kurczakiem, resztkowy gulasz, zupa pomidorowa, budyń z gorzką czekoladą z sosem z malin i pomarańczą, makaron z sosem śmietanowo- serowym z kurczakiem, zapiekanki z kurkami, racuchy drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem, kotlet drobiowy z mozzarellą oraz duszona marchewka z groszkiem. Warsztaty były prowadzone przez Panią Beatkę i panią Agnieszkę.
0 komentarzy