“Jesteśmy różni, lecz równie ważni” – warsztaty integracyjno-szkoleniowe dla osób niepełnosprawnych – projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.

W naszej szkole realizowany jest projekt Stowarzyszenia Virtus „Jesteśmy różni, lecz równie ważni”. Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów.

  • MISTRZOWSKIE DRUGIE ŚNIADANIE

W dniu 25 października na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia. Hasłem przewodnim warsztatów było „Mistrzowskie drugie śniadanie”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe śniadanie dla wszystkich uczniów szkoły.

Menu:

  • sałatka jarzynowa
  • sałatka porowa
  • rolada szpinakowa z łososiem
  • koreczki z gruszki i sera pleśniowego z miodem
  • sałatka caprese
  • deska serów
  • deska wędlin z żurawiną i sosem miodowo-musztardowym
  • kanapeczki z pastą serową, jajeczną, rybną i buraczaną
  • pancakes z owocami
  • owsianka z owocami
  • kajzerki zapiekane z serem i szynką
  • zdrowe napoje

W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Wiele radości sprawiło wszystkim wspólne przygotowanie dań i ich dekoracja. Zdrowe potrawy zostały wyeksponowane na stole bankietowym.

Zapraszamy do obejrzenia filmiku prezentującego mistrzowskie zmagania młodzieży z tematem śniadań.

  • WARSZTATY KULINARNE “CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Dziś w pracowni gastronomicznej od samego rana unosił się bajeczny aromat cynamonu. Nasi kucharze i cukiernicy udowodnili, że ciasto razowe z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka owsianego oraz ksylitolu zamiast cukru to pyszna alternatywa dla tradycyjnych, białych wyrobów drożdżowych.

Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów. Na dzisiejszych warsztatach uczniowie przekonali się, że zdrowe zamienniki białej mąki, mleka i cukru potrafią doskonale smakować i kusić pysznym cynamonowym aromatem równie mocno, jak tradycyjne wyroby.

  • EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

8 listopada br. w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, na których nauczyli się wykonywać zdrowe, pełnoziarniste tarty z warzywami. 

WARSZTATY KULINARNE: “BURAK, DYNIA I MARCHEW NA SŁODKO”

W dniu 8 listopada na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia pod hasłem  „Burak, dynia, szpinak i marchew na słodko”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe wypieki z wykorzystaniem warzyw

Menu:

  • Szpinakowy „Leśny mech”
  • Czekoladowe ciasto buraczane
  • Dyniowe ciasto z orzechami
  • Muffiny marchewkowe z kremem

W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować nieco zdrowsze wypieki
z wykorzystaniem warzyw, ksylitolu, mąki razowej i orkiszowej.

Organizatorzy: p. Beata , p. Waldemar , p. Aneta, p. Jolanta, p. Joanna.

Kategorie: Projekty

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *