“Jesteśmy różni, lecz równie ważni” – warsztaty integracyjno-szkoleniowe dla osób niepełnosprawnych – projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym środków PFRON będących w dyspozycji Województwa Małopolskiego.



W naszej szkole realizowany jest projekt Stowarzyszenia Virtus „Jesteśmy różni, lecz równie ważni”. Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów.
- MISTRZOWSKIE DRUGIE ŚNIADANIE
 
W dniu 25 października na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia. Hasłem przewodnim warsztatów było „Mistrzowskie drugie śniadanie”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe śniadanie dla wszystkich uczniów szkoły.
Menu:
- sałatka jarzynowa
 - sałatka porowa
 - rolada szpinakowa z łososiem
 - koreczki z gruszki i sera pleśniowego z miodem
 - sałatka caprese
 - deska serów
 - deska wędlin z żurawiną i sosem miodowo-musztardowym
 - kanapeczki z pastą serową, jajeczną, rybną i buraczaną
 - pancakes z owocami
 - owsianka z owocami
 - kajzerki zapiekane z serem i szynką
 - zdrowe napoje
 
W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Wiele radości sprawiło wszystkim wspólne przygotowanie dań i ich dekoracja. Zdrowe potrawy zostały wyeksponowane na stole bankietowym.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku prezentującego mistrzowskie zmagania młodzieży z tematem śniadań.
- WARSZTATY KULINARNE “CYNAMONOWE ŚLIMACZKI
 
Dziś w pracowni gastronomicznej od samego rana unosił się bajeczny aromat cynamonu. Nasi kucharze i cukiernicy udowodnili, że ciasto razowe z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka owsianego oraz ksylitolu zamiast cukru to pyszna alternatywa dla tradycyjnych, białych wyrobów drożdżowych.
Jednym z założeń projektu jest zdobycie przez uczestników wiedzy i doskonalenie umiejętności komponowania i wykonywania zdrowych potraw i deserów. Na dzisiejszych warsztatach uczniowie przekonali się, że zdrowe zamienniki białej mąki, mleka i cukru potrafią doskonale smakować i kusić pysznym cynamonowym aromatem równie mocno, jak tradycyjne wyroby.




















- EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA
 
8 listopada br. w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.
Uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych, na których nauczyli się wykonywać zdrowe, pełnoziarniste tarty z warzywami. 



WARSZTATY KULINARNE: “BURAK, DYNIA I MARCHEW NA SŁODKO”
W dniu 8 listopada na terenie naszej szkoły odbyły się warsztaty zdrowego żywienia pod hasłem „Burak, dynia, szpinak i marchew na słodko”. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się na kierunku kucharz i cukiernik wspólnie z nauczycielami zawodu przygotowali zdrowe wypieki z wykorzystaniem warzyw
Menu:
- Szpinakowy „Leśny mech”
 - Czekoladowe ciasto buraczane
 - Dyniowe ciasto z orzechami
 - Muffiny marchewkowe z kremem
 
W trakcie warsztatów młodzież uczyła się w jaki sposób komponować nieco zdrowsze wypieki
z wykorzystaniem warzyw, ksylitolu, mąki razowej i orkiszowej.
Organizatorzy: p. Beata , p. Waldemar , p. Aneta, p. Jolanta, p. Joanna.








													
													
													
0 komentarzy